Vreme uzimanja obroka


Vreme uzimanja obroka

Pošto je dijeta jedan od osnovnih načina za lečenje šećerne bolesti, to se uzimanje hrane raspoređuje u toku dana na najkorisniji način u odnosu na postojeće stanje zdravlja.

3 glavna (doručak, ručak, večera) i 
2 – 3 sporedna (prepodnevna i popodnevna užina i pomoćni obrok pre spavanja). 

Kod ovako raspoređenih obroka ne dolazi do nagomilavanja šećera u krvi, već njegov nivo lako osciluje. U protivnom, javlja se skokovito nagomilavanje šećera u krvi, što kroz duže vreme ima za posledicu oštećenje krvnih sudova, srca i drugih važnih organa.

Plan raspodele obroka ima direktnu vezu sa stimulacijom gušterače (pankreasa) na lučenje insulina kod onih dijabetičara koji se leče samo dijetom ili dijetom i tabletama, dok kod onih koji se leče insulinom ovaka raspored obroka je usklađen sa vremenom i periodom delovanja uzetog insulina.

Samoinicijativno menjanje rasporeda i broja obroka u toku dana ukazuje na neupućenost i nepoznavanje osnovnih načina i mera u očuvanju zdravlja obolelog od šećerne bolesti.


Ugljeni hidrati i kalorije

Zahvaljujemo se svim lekarima koji koriste ove stranice za edukaciju svojih pacijenata!

Namirnica gr UH kcal
mala kesica čipsa 15 150
mala kesica kokica 12 56
25 gr suvog grožđa 15 48
1 "mars" čokolada 50 400
1 pizza 90 700-900
1 hamburger 30 250
BigMac 45 555
FishBurger 35 425
CheeseBurger 30 300
mala porcija krompirića 25 235
velika porcija krompirića 35 335
coca-cola 300ml 30 120
sok od pomorandže 20 80
sok od paradajza 10 50
1 parče voćne torte 35 380
1 parče čokoladne torte 65 420
1 parče pite od jabuka 30 260
1prženo jaje 0 120
1 kobasica 6 280
kroasan 15 280
lazanje sa povrćem 45 565
kasato sladoled 45 300
porcija voćne salate 15 80

Alkoholna pića i voćni sokovi
* sadrže i šećer i kalorije

Namirnica Količina Kalorije
žestoka pića (rakija, vinjak i sl.) 30 ml 84
crno vino 100 ml 85
belo vino 100 ml 85
pivo 300 ml 90
šampanjac 100 ml 86
viski 20 ml 500
vermut 20 ml 240
sok od trešnje 250 ml 60
sok od jabuke 250 ml 115
sok od kruške 250 ml 130
sok od grejpa 250 ml 100
bitter lemon 200 ml 95


Indeks sitosti

Različita hrana raličito zasićuje. Pokazalo se da krompir 3 puta više zasićuje od hleba, a peciva (kroasani) imaju skoro duplo manji uticaj na sitost. To znači da možete da pojedete mnogo peciva da biste se zasitili, a tako ćete uneti mnogo kalorija. Pomorandže i jabuke više zasićuju od banana, a riba od piletine i govedine. Kokice bolje zasićuju od čokoladice ili kikirikija. Uvek birajte hranu sa visokim indeksom sitosti. Tako ćete moći, sem idealne linije tela, da održavate i šećer na željenom nivou.

Tabela sa indeksima sitosti
beli hleb = indeks 100

Vrsta namirnica

Vrsta namirnica Namirnica Indeks sitosti
Hrana bogata ugljenim hidratima beli hleb 100
pomfrit 116
testo 119
pirinač (neglazirani) 132
pirinač (glazirani) 138
hleb od žitarica (više vrsta) 154
integralni hleb 157
testo od integralnog brašna 188
krompiri (kuvani) 323
Peciva i grickalice kroasan 47
kolač 65
krofna 68
"mars" čokoladica 70
kikiriki 84
jogurt 88
sladoled 96
grickalice 91
žele 118
keksi 120
kokice 154
Proteinska hrana sočivo 133
sir 146
jaja 150
prebranac 168
govedina 176
riba 225
Voće banane 118
grožđe 162
jabuke 197
pomorandže 202
Žitarice musli 100
kornflejks 118
mekinje 151
ovsene pahuljice 209


Primer jelovnika od 1800 kcal

 diabeta DORUČAK UŽINA RUČAK UŽINA VEČERA UŽINA Ukupno kcal
MLEKO 1 - - - - 1 340
POVRĆE A po želji   po želji   po želji   po želji
POVRĆE B - - 1 - 1/2 - 75
VOĆE - - 1 2 1 - 160
HLEB 2 2 2 - 2 1 612
MESO 1 1 3 - 2 - 385
MAST 1 1 2 - 1 - 225
Ukupno kcal 406 236 481 80 356 238 1797

Ili, kako to izgleda u vrstama namirnica i količinski:

 diabeta DORUČAK UŽINA RUČAK UŽINA VEČERA UŽINA Ukupno kcal
MLEKO 200 ml jogurta - - - - 240 ml mleka 340
POVRĆE A paradajz   paradajz   po želji   po želji
POVRĆE B - - 200 g mladog graška - 100 g cvekle - 75
VOĆE - - 200 g lubenice 1 banana 1 jabuka - 160
HLEB 1 kriška hleba – deblja 1 kriška hleba 1 kriška hleba - 1 kriška hleba 1/2 kriške hleba 612
MESO 30 g šunke 30 g mesnog nareska 90 g posnog mesa - 45 g posnog mesa - 385
MAST 7 g majoneza 7 g margarina 10 ml jestivog ulja za pripremu ručka - 5 ml jestivog ulja za pripremu večere - 225
Ukupno kcal 406 236 481 80 356 238 1797

Ili,  
doručak: 1 sendvič veći  
užina: sendvič manji  
ručak: supa (od “kocke” sa malo rezanaca – nema kalorija) + grašak + meso + paradajz + hleb + voće  
užina: voće  
večera: cvekla + sir + hleb sa premazom + voće  
užina: malo mleka i hleba (ili voće)

Porodica svakog dijabetičara mora u potpunosti biti upoznata sa njegovim zdravstvenim problemima, a naročito zbog ishrane koja je sastavni deo lečenja. Za ovakvog člana porodice priprema se isključivo dijetalna hrana, a obroci se konzumiraju u određeno vreme.

Takođe, ni sam dijabetičar ne bi trebalo da krije od svoje neposredne okoline (nastavnika, profesora, školskih drugova, kolega, prijatelja, komšija, devojke / mladića i sl.) da boluje od šećerne bolesti. Naprotiv, poželjno je upoznati ih makar sa osnovnim činjenicama o ovoj bolesti, kako bi osoba sa kojom dijabetičar provodi vreme mogla da prepozna znake pogoršanog stanja i da adekvatno reaguje ukoliko je to potrebno.

Posebno treba obratiti pažnju na simptome hipoglikemije i hiperglikemije, odnosno naglog pada ili rasta šećera u krvi i šta u tom slučaju treba raditi.